Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Swiss Otel’de “Big Tent Etkinliği” açılış törenine katıldı. Binali Yıldırım, internetin her şekilde kullanabileceğini belirterek, “İnternetin olmadığı zaman halimiz ne olacak onu konuşmak lazım. Onun üzerine yoğunlaşmak lazım. Bağımlı hale geldik. Bağımlılık iyi bir şey de fişi çektiği zaman ne olacak. Eski günlere de dönemeyiz. Düzgün de kullanabilirsin silah olarak da kullanabilirsin ilaç olarak da kullanabilirsin. Ana baba çocuklar vardı şimdi bir de internet var. Aramıza internet girdi. İnsanlığa karşı sorumluluğumuz var en iyi şekilde bu interneti kullanmalıyız” dedi.
“Türkiye’nin 2002 tarihinde interneti yok denecek düzeydeydi” diyen Bakan Yıldırım, Türkiye’de 10 senede 15 bin bin kat geliştiğini söyledi. Konuşmasında ABD'deki başkanlık seçimlerine değinen Bakan Yıldırım, “Amerika seçimleri oldu, herkes merak etti. Obama mı kazanacak Romney mi kazanacak diye. Ben uyuyorum gece saat 03.00’te kızım kaldırdı ‘Obama’ kazandı dedi. Uykumu böldü, sanki çok lazımdı” diyerek salondakileri güldürdü. Daha sonra Bakan Yıldırım, aslında küresel kardeşliğin barışın bu olduğunu ifade etti.
“Eğer Silikon vadisine giden birinin telefonu çekmediyse Hakkari’de Gabar Dağ’ında telefon çekiyorsa biz buna bakarız” diyen Bakan Yıldırım şunları söyledi: “Telekomünikasyon ve iletişim serbestleşmeyi yaparken evrensel hizmeti getirdik. Aynı kalitede hizmeti nerede olursa olsun alacak. Bilgi gelişim raporu 2002 de daha yukarıda şimdi daha aşağıda biz bu kadar işi boşuna mı yaptık. Bizim sıralama yukarı çıkacağına aşağıya gidiyor. Bunda yok yok. Bütün faktörleri sosyo ekonomik her şeyi bunun için dahil ediyorlar. Ellerinde hangi bilgi varsa onu kullanıyorlar. Ortaya rakam çıkıyor. Rakamlar bir şeyler söyler önemli olan insanın yaşadığıdır. Eğer Silikon vadisine giden birinin telefonu çekmediyse Hakkari’de Gabar Dağ’ında telefon çekiyorsa biz buna bakarız. Trafiği fazla orda altyapı yetersiz kalıyor. en önemli konumuz bilişim otoyollarını geliştirmektir, buna mecburuz. Bu trafik artışına dikkat ettiğimde geç kalırsak ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Yeter ki mükerrer yatırım olmasın kaynak israfı olmasın birbiriyle çekişen olmasın kıskançlık olmasın. İnancımız gereği dünya yalan dünya deriz. Sanal dünya var şimdi. Yalan dünya demekle iş bitmiyor sanal dünya vazgeçilmezimiz oldu. Bütün toplum kesimlerine yaygınlaştırmayı hedefledik.”
Google’ı da eleştiren Bakan Binali Yıldırım, “Google büyük bir arama motoru. Türkiye son 10 yılda bilişim iletişim alanında yaptığı çalışmaların karşılığını bölgesel olarak almaya başlamıştır. Bu konularda da aranan bir ülke olduk. Arif olan anlar arama motoru bunlar her şeyi arıyor. Vergi dairesini aramıyor tek fark bu. Vergi dairesini de arayalım. O zaman hizmet tamam olsun. Bir ikincisi yerelleşme yakışmıyor. Çok küçük ülkelerde yerelleşmeye çok önem veriyorsunuz Türkiye gibi büyük ülkede daha mütevazi daha tutucu davranıyorsunuz. Bu düşüncenin değişmesini bekliyoruz. Olumlu gelişmeler olduğunu bu konuda ifade edeyim” dedi.
Google’ın hassasiyete ve yerel değerlere yoğunlaşması gerektiğini belirten Bakan Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Youtube’den burada daha görülür hale gelmesi iyi iyi bir noktaya geldik. Gayret size bağlı internet kimin kavgası var. İnternetimi vermem diye laf var ya internet herkesin onun sahibi yok. Herişi bulanın bir sahibi olsaydı dünya yaşanmaz bir yer olurdu. Bu kavganın arkasında ne var şüphecilik. İnternet gelişti bilgilerimiz kimin tarafından gözetleniyor bu şüphe ortadan kalkmadıkça bu kavga bitmez. Uluslararası camialar ülkeler bir araya gelecek bu alandaki şüpheleri ortadan kaldırmak için çalışacak. İnsanlın özgürlüğünü tehdit eden bir noktaya gelmesi büyük felaketin başlangıcı. Kimin bulduğunu tartışmak yerine adam gibi yerli yerinde insanlığın refahı için geleceğimiz daha da iyi olması için yerli yerinde kullanılması. Biz dünyayı birleştirmeyi küresel barışı dostluğu kurmak için çalışırken bir takımları biz kendi internetimizi kuracağız bu çözüm değil. Hep nimet tarafında değil bu külfete ortak olmalı. Google’ın hassasiyete ve yerel değerlerimize yoğunlaşması lazım çok uzun vadeli var olmayı hedefliyorsa bu şekilde bir politika değişikliğine gitmesi gerek. Türk halkının böyle bir beklentisi var.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise Türkiye’nin mobil kapsamının en iyi olan ülke olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’deki rakam şu anda 19.4 milyon fiili abonedir. Bu da Türkiye’deki yüzde 62 penetrasyona denk gelir. Bu da Avrupa ortalaması civarındadır, hatta birçok ülkeden daha üsttedir. Şu anda Türkiye mobil kapsamının en iyi olduğu ülkedir. Mobil haberleşmede Türkiye çok iyidir ama data trafiği bu şekilde artarsa 2-3 yıl sonra trafikte sıkışmalar olacaktır. O nedenle de bakanlığımız bu konuyu özellikle teşvik ediyor. 60 binden fazla kuruluş güvenli interneti kullanıyor. Youtube’nin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.