Karadeniz Ekonomik İşbirliği Vergi Formu'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’de popüler bir paket sigaranın fiyatının 4,5 dolar olduğuna değinerek,Türkiye’nin bu ürünlerden topladığı verginin 10 milyar doların üzerinde olduğunu bildirdi.
Son on yıldaki gelişmeleri değerlendiren Bakan Şimşek, “Bizim bölgeye olan ihracatımız bundan yaklaşık olarak 10 yıl önce 3 buçuk milyar dolardı ve bölgeye toplam yaptığımız ihracatın yüzde 10’u civarında idi. 2012 yılında bu rakam 5 kat artarak 17.7 milyara çıktı. Bu da toplam ihracatın yüzde 13’ü” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki sigara fiyatlarına da değinen Bakan Şimşek konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de popüler bir paket sigaranın fiyatı 4,5 dolar. Komşu ülkelere bakıyoruz. 1-1,5 dolar arasında değişiyor. Artık bütün dünya tütün ürünlerinin zararlı olduğu konusunda hemfikir. Bunu aslında beraber işbirliği yaparak makul düzeyde vergilendirme yaparsak ülkelerimizin kalkınması için kaynak bulacağız.
Bir yandan da beşeri sermayemizin sağlık yoluyla kalitesini, verimliliğini artırmış olacağız. Ukrayna 2007-2011 yılları arasında vergilendirmede yeni bir yaklaşım sergiledi. Tütün mamullerinde vergilendirmeden gelen geliri 320 milyon dolardan 1,9 milyar dolara çıkarmış.Türkiye’nin bu ürünlerden topladığı vergi 10 milyar doların üzerinde.”
Foruma katılan KEİ üyesi ülkelerin bakanlarına seslenen Bakan Şimşek, “Bu forum vesilesi ile bakan arkadaşlarıma buradan seslenmek istiyorum. Gelin işbirliği yapalım. Gelin bu alanda vergilendirme konusunda işbirliği yapalım. Bu kaçakçılığın da önüne geçecektir” dedi.
Küresel kriz sonrasında büyümenin zayıf, işsizliğin ise yüksek seyrettiğini belirten Bakan Şimşek, “Uluslararası çalışmalarda kamu borçları, şirket borçları, hane halkı borçları yüzde 85’leri aştığı zaman büyüme üzerinde maalesef olumsuz etkiye sahip. Küresel kriz hakikaten her kesi etkiledi. Bu küresel krizde ülkeler çok ciddi açık verdiler. Kriz sonrasında bütçe açıklarını bu kadar azaltma çalışmasına rağmen hala bütçe açıkları 3-6 puan kriz ötesi seviyelerin maalesef üzerindedir. Bu önümüzdeki 10 yılı tehdit eden bir unsur. O nedenle vergi konusunda işbirliği çok önemli” şeklinde konuştu.
Bütün bu mali anlamdaki başarıları sağlarken kurumlar ve katma değer vergisininin düşürüldüğünü belirten Bakan Şimşek, sadece tüketim üzerinden dolaylı bazı vergilerin arttığına değinerek, “Gelir vergisi yüzde 49.5’du yüzde 35’e indirdi. Asgari ücret üzerinden de vergileri yüzde 0 a düşürdük. Sadece tütün ürünlerine, içki, otomobil ve akaryakıt ürünlerinde vergileri artırdık. Diğer bütün alanlarda nerdeyse indirdik. Şirketlerin rekabet gücünü artırmak istihdamı artırmak için istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltmamız lazım. Bizim vergi politikalarımız esas itibari ile disiplinlidir” diye konuştu.