Geçtiğimiz hafta 1.180 dolara kadar inen altında düşüş trendinin sürmesi uzmanlara göre en muhtemel senaryo çünkü ekonomik duruma bakıldığında altını destekleyecek önemli bir gelişme yok.
Altın fiyatları artık yükselişe geçti, İşte altın fiyatları:
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) teşvikleri azaltama sinyali verdiği nisan ayında altın fiyatlarında başlayan düşüş, yatırımcının parasal genişlemenin sona ereceği beklentisinin giderek güçlenmesiyle devam ediyor. Yurtdışı piyasalarda altın fiyatları geçen hafta psikolojik 1.200 dolar/ons seviyesinin altına gerileyen altın fiyatları nisan-haziran döneminde bugüne kadarki en büyük çeyrek dönemlik kaybını yaşadı.
Şimdi yatırımcı "Bu süreçten sonra altın fiyatları düşer mi, yoksa ibre tekrar yukarı döner mi ve eğer yükselirse kalıcı olur mu?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Uzmanlara göre, teknik analizler, talebin hız kesmesi, enflasyonist bir ortam olmaması altın fiyatlarında düşüşün süreceğine işaret ediyor. Uzun vadede altın için 1.150 dolar dip seviyesi olarak konuşuluyor. Ancak bu seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde fiyatların 1000 doların bile altına inme olasılığı bulunuyor.
Altın Fed Başkanı Ben Bernanke'nin 19 Haziran'da yaptığı teşviklerin kısılacağı açıklamasının ardından iki hafta içinde yüzde 15 yani 200 dolar düştü. Spot altının ons fiyatı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşek para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini güçlendiren güçlü ekonomik verilerin ardından yatırımcıların pozisyonlarını azaltmalarına paralel olarak perşembe günkü işlemlerde 1.180 dolar ile yaklaşık üç yılın en düşük düzeylerine geriledi. Altını çeyrek dönemlik kaybı yüzde 25 oldu. Daha sonra fiyatlar 1.200 doların üzerine bir hamle yaptı.
Ancak fiziksel altın alımı yapanların oyundan çıkmasıyla altında işler yeniden ters dönebilir. Nisanda altın fiyatları iki gün içinde 200 dolar değre kaybettiğinde, düşük fiyatlardan avantaj elde etmek isteyenlerin sikkeden mücevhere kadar birçok altına hücum etmişti. Ancak bu kez durum aynı değil. İşlemcilerin Reuters'a verdiği bilgiye göre, bu kez dünya genelinde tüketiciler sert düşüşlere rağmen altın almaya hevesli görünmüyor. Bu kez altının imdadına yetişen tüketiciler de olmayınca fiyatların daha da düşmesine kesin gözüyle bakılıyor.
1.150 dolarda dip yapabilir
Uzmanlara göre şu an fiyatların oluşmasında en önemli gündem maddesi Fed'in tahvil alımları ile ilgili stratejisi ve parasal genişlemeden nasıl çıkacağı. Sarı madenin fiyatının 1.230 dolar düzeyinin üzerine çıkış gerçekleştirirse alıcıların altın için tekrar devrede olduğunu düşünen yatırımcı sayısının artması beklenebilir. Fiyatların 1.200 ve 1215 seviyelerinin üzerine çıkamaması halinde aşağı eğilimin devam edebileceğine dikkati çeken uzmanlara göre, altındaki düşüş trendinin devam etmesi muhtemel senaryo çünkü ekonomik duruma bakıldığında altını destekleyecek önemli bir gelişme bulunmuyor.
ETF fonlarındaki (altına dayalı yatırım fonları) satışların etmesi aşağı yönlü baskıları canlı tutuyor. Teknik olarak 2010 yılında görülen en düşük seviye olan 1.157 seviyesi dikkat edilmesi gereken bir seviye olarak görülüyor. Altının uzun vadeli destek seviyesinin 1.1157-1.150 dolar olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre altın burada dip yapabilir. Buradan sonra bir toparlanma olabileceğini söyleyen analistlere göre, toparlanmanın hızını kestirmek ise zor. Analistler, söz konusu düşüşleri fırsat alımı olarak algılayan yatırımcıların olası talebi ile altın fiyatlarının tekrar yükselebileceğini vurguluyor.
Gerçek değeri 800 dolar mı?
Fiyatlardaki sert düşüşle birlikte yatırımcıyı 'altında dip yakın mı?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Uzmanlar fiyatlarda düşüş sürecek diyor ancak bir isim var ki, O'na göre altının önünde aşağı doğru daha çok yol var. Duke Üniversitesi'nden Campbell Harvey, bir süredir altın fiyatlarının reel anlamda aşırı değerli olduğunu savunuyordu. Harvey'e göre bazı insanların altını enflasyona karşı bir hedge olarak gördükleri gerçeğinden hareketle altın fiyatlarının şu an olması gereken seviye 800 dolar. Financial Times'ın yayınladığı bir değerlendirmeye göre Harvey, enflasyonla birlikte hareket etme konusunda iyi bir iş çıkarmadığından, değerlemeler konusundaki beklentilerin tam olarak oluşup oluşmayacağını söylemek zor.
Harvey, altın ve diğer reel getiriler arasındaki korelasyonu incelediğinde, altının normalden daha yüksek bir performans göstermiş olmasını 'korku işlemlerine' bağlıyor. Ancak Harvey, altının her gerçek değerinden sapma gösterdiğinden eninde sonunda buraya yeniden dönüş yaptığını savunuyor.
Tahminler aşağı yönlü
Önde gelen finans kuruluşları altındaki düşüş eğilimine göre hesaplarını yeniden yapmak zorunda kalıyor. Fed'in para musluğunu kapatacağı beklentisinin güçlenmesinin ardından İsviçre merkezli UBS fiyatların önümüzdeki birkaç hafta ya da ay içinde, 1.155 dolara doğru düşebileceği tahmininde bulundu. Goldman Sachs 2013 yılsonu beklentisini 1.435 dolardan 1.300 dolara, 2014 tahminini 1.270 dolardan 1.050 dolara indirdi. Altında çıtayı düşürenlere Deutsche Bank da eklendi.
Alman finans devi Çin'de beklentilerden daha düşük olan toparlanma nedeniyle, pek çok metal için uzun ve kısa vadeli fiyat tahminlerini düşürdü. Banka, 2013 yılı için altın fiyatı tahminini yüzde 6.7 düşürerek 1.431 dolar/onsa 2014 yılı için ise altın fiyatı tahminini yüzde 10.8 düşürerek 1.338 dolar/ons'a indirdi.
Roubini'ye göre altındaki düşüşü tetikleyecek nedenler!
Ekonomik toparlanmanın son 12 yılda ralli yapmış olan külçe altın taleplerini azaltacağını söyleyen New York Üniversitesi Uluslararası İşletme ve Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, geçtiğimiz günlerde Project Syndicate sitesinde yayınlanan yorumunda altın fiyatlarının 1000 dolara düşmesini beklediğini söylemişti. Kriz kahini olarak da nitelenen Roubine'ye göre sarı madenin değer kaybetmesine neden olacak unsurlar şöyle:
1) Güvenli bir yatırım aracı değil: Altın ekonomik, finansal ve jeopolitik riskler arttığı zaman yükseliyor. Ancak bu onu güvenli bir yatırım aracı yapmak için yeterli değil. Altın 2008 ve 2009’daki kriz zamanlarında sert düşüşler yaşadı.
2) Dünyada enflasyon yükselmiyor: Altın, enflasyona karşı güvence sağladığı gerekçesiyle enflasyonun arttığı zamanlarda değer kazanıyor. Fakat merkez bankalarının piyasaya para pompalamasına karşın küresel enflasyon düşmeye devam ediyor.
3) Gelir getirmiyor: Altın hiçbir gelir getirmiyor. Hisse temettü getirir, tahvilde ise kupon var. Emlakta ise kira geliriniz olur. Küresel ekonominin toparlandığı şu günlerde 2009’dan bu yana hisselere karşı kötü performans sergileyen altına kimin ihtiyacı var?"
4) Reel faiz yükseliyor: Fed’in tahvil alım programını yavaşlatmasıyla birlikte reel faiz yükselişe hazırlanıyor. Altın almak için doğru zaman tam tersine reel faizin negatif olduğu dönemlerdir.
5) Devletler altın satabilir: Borç içindeki devletler, yatırımcıları hisse satın altın almaları için yönlendirmiyor. Bu hükümetlerin çoğu ellerindeki büyük altın rezervlerinin bir kısmını borçlarını ödemek için satabilirler.
6) ABD'li sağcıların altın sevgisi: ABD’deki siyasi muhafazakar kesim altını o kadar övdü ki, övgüler ters tepti. Bu aşırı sağcılara göre altın, devletin zenginlerin elindeki varlığı alma komplosuna karşı tek güvenli araç.
|