Bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesine varis adı verilir. Bu damarlarda kanın yukarı
Varis Tedavisi çıkış hareketini kolaylaştıran ve kanın aşağı iniş hareketinde kanın toplanmasına izin vermeyen kapaklar mevcuttur. Bu kapakların sağladığı yardım ile birlikte kan yukarı doğru ilerler. Kapaklarda hasar meydana geldiğinde ise yer çekimi ile birlikte basınç oluşarak kan aşağı doğru yönelir ve toplardamarlarda şişme olur. Toplardamarda ki bu şişliğe varis denir. Fazla kilo, uzun süreli hareketsizlikler ve genetik faktörler bu rahatsızlığı tetikler. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sorundur. Artan bacak ağrıları, hemen yorulma ve ağırlık hissi en belirgin şikayetler arasındadır. Varisler genellikle gözle görülür, fakat gözle görülemeyen vakalarda da aynı şikayetler oluşabilir. Tedavi edilmez ise ileri dönemlerde ciltte morarma ve yaralar olarak daha ciddi seviyelere gelebilir. Bu yüzden varis tedavisi geciktirilmemeli ve ihmal edilmemelidir. Varisler üç şekilde görülürler. Kılcal varisler, kırmızı ve mor renkte olup çapları 2 mm 'den küçük durumdadır. Deride çıkıntı yapmazlar. Orta boy varisler, yeşil renkte olup çapları 2 ile 4 mm arasındadır. Deride hafif çıkıntı yaparlar. Büyük boy varisler, çapları 4 ile 15 mm arasında değişen deride rahatsız edici çıkıntı yapan varislerdir. Bu şikayetler görüldüğünde varis tedavisi için uzman hekime başvurmak gerekir.
Özellikle yaz aylarında görüntülerinden dolayı rahatsızlık veren varislerden korunmak mümkündür.
Köpük Tedavisi Bacak bölgesine soğuk su uygulamak kanın kalbe daha hızlı gitmesini sağlar. Böylece toplardamarların biraz rahatlama olur. Banyo suyunun sıcak olması varise sebebiyet verdiği için mümkün olduğu kadar ılık su tercih edilmesi gerekir. Tatilde güneşlenmek yerine sıkça denize ya da havuza girerek toplar damarların genişlemesine engel olunmalıdır. Genişleyen damarın içinde biriken kan toplardamarı yorar. Özellikle korse gibi dar kıyafetler kan akışını engeller. Bol kıyafetler giymek kan akışını rahatlatır. En az 2 cm topuğu olan ayakkabılar tercih edilmeli düz tabanı olan ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Baharat azaltmalı, öğünler arttırmalı ve yemekler az miktarda tüketilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Yaklaşık 20-25 dakikada bir 15 20 adım atılmalıdır. Uyurken bir yastıktan yardım alarak ayaklar 10 cm yükseğe kaldırılmalıdır. Spor yapmalı ve bisiklete binilmelidir.
.
Varis tedavisinden sonra varis çorabı kullanılmalıdır. Her gün 1 saat yürüyüş yapılmalıdır. Reçete edilen ağrı kesiciler kullanılmalıdır. İlk gün duş alınmamalıdır. Doğrudan gelen güneş ışıklarından ve sıcaktan korunulmalıdır. Tedaviden sonra kahverengine dönen ve sertleşen
drrengin.com bölgeler normal karşılanmaktadır. Uzun süre ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süre ayakta kalmak şişliklere sebep olacağı için ağrı yapabilir. Şişme görüldüğünde bacaklar havaya kaldırılmalı kan akışı rahatlatılmalıdır. Sonrasında yapılacak doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.