811 erkek ve kadının katıldığı araştırmada toplamda en az 1200 kalori içeren aşağıdaki 4 diyet ele alındı;
1- düşük yağ / ortalama protein
2- düşük yağ / ortalama protein
3- yüksek yağ / ortalama protein
4- yüksek yağ / yüksek protein
Katılımcılar günde en az 90 dakika egzersiz yapmaları sağlandı. 2 yıllık süreçte her iki ayda bir danışmanlık verildi. Her 6 ayda bir 4 haftanın birinde ve 18 aylık çalışmada da 4 haftanın ikisinde diyet dışına çıkmalarına izin verildi.
Sonuçlar
Diyetinde ne yer aldığını umursamadan beslenenler ile 4 diyeti uygulayanların kilo alıp verme ve bel kalınlığının aynı olduğu görüldü.
Tüm katılımcılar, ilk 6 ay içinde ortalama 6 kilo zayıfladılar ve 2 yıldan sonra kilo vermeleri duruyor. Buna göre en büyük zayıflama dönemi ilk 6 ay içinde gözleniyor ve tüm gruplar 12. aya doğru ilerlerken yeniden kilo almaya başlıyor. Grup olarak LDL kötü koleksiterol, trigliserid ve insülin değerlerinin yükseldiği gözlendi.
Buna dikkat!
Diyetiniz ne kadar sağlıklı yiyecekler içeriyorsa, kalorinizi hesaplayarak kayda değer bir kilo verebilirsiniz. Araştırmaya katılanlardan kalorilerine dikkat edenlerin bu süreçte ortalama 10 kilo verdiği gözlendi.
Kalorileri yavaş yavaş azaltın
İşte kendinizi aç hissetirmeyen kalori azaltımı yöntemi;
- Kahvenize krema yerine yağsız süt koyun. 2 fincan kremalı kahvede 45 kalori bulunur. Sütteki kalori ise önemsiz denecek kadar azdır ve kalsiyum içerir.
- Ekmeğinize veya patatesinizi yağsız yiyin.
- Yağlı süt yerine yağsız sütü tercih edin.
- Yüzde 40 daha az kalori almanızı sağlayan düşük kalorili kepekli ekmek tüketin.
Bu ufak tedbirler bile size yardımcı olacak ve 2 yıl içinde efor sarfetmeden 4,5 kilo vermenizi sağlayacaktır.
Nasıl zayıflayabileceğinizin matematiksel hesabı:
- Eğer 2 yılda (730 günde), 45 kalori daha az alırsanız; 730 x 45 = 32,850 kalori almamış olursunuz.
Günde 3 öğünde 45 kalori az aldığınız varsayılırsa 3 x 45 = 135 kalori daha az alırsınız bu da 2 yılda 4 kilo zayıflamanızı sağlar. Denemek için diyet grubunuzu oluşturun.
Sonuç olarak
Düşük yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmanızı sağlayan bir çok beslenme listesi bulunuyor. Sadece ihtiyacınız yoksa çok fazla proteinle beslenmemeye ya da protein içeren vitaminler almamaya dikkat edin. Eğer vücudunuzun protein ve kaloriye ihtiyacı yoksa bunu yağa dönüştürecektir.